samen
17 oktober : Werelddag tegen armoede
Op 17 oktober zal de werelddag tegen armoede in België een nieuw kleedje aantrekken. Er komt geen grootscheepse massa-actie zoals andere jaren maar er komen heel veel lokale acties doorheen heel het land om de actiedag veilig en Coronaproof te laten verlopen. Er worden onder meer gerichte ontmoetingen gepland met de mensen van de essentiële beroepen en acties naar de politici om de eisen in de verf te zetten.
De Brusselse armoedeorganisatie, het collectief « Wat verborgen is zichtbaar maken », start de dag om 14 uur met een uitgebreide happening op de Brandhoutkaai (nabij de metro Sint Katelijne), met fotosessies, debat en openluchtspelen. Daarna volgt een optocht door het centrum van de stad die afgesloten wordt met een reeks getuigenissen van mensen die in armoede leven. Het centraal thema dit jaar is dat maatregelen in de strijd voor welbevinden en dus tegen armoede, ook goed zijn voor het milieu en ingaan tegen de verloedering van de omgeving. De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting maakt een integraal deel uit van een effectief klimaat- en milieubeleid. Het oplossen van de grote sociale problemen die de bevolking verarmen, met betrekking tot bijvoorbeeld werkgelegenheid, huisvesting, mobiliteit, toegang tot energie en gezond voedsel, zal in grote mate bijdragen tot meer duurzaamheid.
De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting maakt een integraal deel uit van een effectief klimaat- en milieubeleid
Het wordt ook duidelijk dat door de Corona pandemie het aantal mensen in armoede enorm is toegenomen en dat bepaalde vormen van verdoken armoede nog scherper geworden zijn. Volgens de laatst bekende cijfers leven in België 16,4 % van de bevolking of meer dan 1,8 miljoen mensen in financiële armoede. Door de coronacrisis en de toegenomen werkloosheid zal dat aantal ondertussen fors gestegen zijn. De organisatie “Komafmetarmoede” publiceerde onlangs haar nieuwste armoedebarometer waaruit blijkt dat in bijna alle gemeenten van Vlaanderen de armoede erger geworden is. Ook de kleine gemeenten worden door toenemende armoede getroffen. Het aantal mensen dat in Vlaanderen een beroep doet op de voedselbanken is op tien jaar bijna verdubbeld tot bijna 200.000 personen.
De gezondheidscrisis en de covid-maatregelen hebben de afgelopen periode mensen in armoede zwaar getroffen. Mensen in armoede hebben vaker gezondheidsproblemen en behoren daardoor meer dan anderen tot de risicogroepen. Door inkomensverlies en de prijsstijgingen van voeding en andere basisgoederen is het voor financieel kwetsbare huishoudens nog moeilijker geworden om het einde van de maand te halen. Schulden stapelen zich op.
Op 15 september lanceerde het Belgische Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) samen met het Netwerk tegen Armoede, de Réseau wallon de Lutte contre la Pauvreté (RWLP) en het Collectief “Wat Verborgen is Zichtbaar maken”, haar publicatie “Uit de schulden”.
De coronacrisis zal de schuldenproblematiek nog verder vergroten. De precaire doelgroepen zullen steeds moeilijker al hun facturen kunnen betalen. Wanneer deze mensen dermate verstrikt raken in hun schulden kunnen ze als laatste redmiddel een beroep doen op een collectieve schuldenregeling (CSR). Deze procedure heeft echter ernstige tekortkomingen. Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) heeft daarom de getuigenissen en aanbevelingen van mensen in armoede verzameld in het rapport “Uit de Schulden”.
Maar om niet in de schulden te geraken moet er dringend iets gebeuren met de uitkeringen. Het grote publiek heeft het nu wel door : de laagste uitkeringen zijn té laag. Veel minder besef is er over de steeds grotere uitsluiting van mensen in de systemen van sociale bescherming door allerlei strenger wordende voorwaarden. De laagste uitkeringen moeten niet alleen omhoog… ze moeten ook een pak toegankelijker gemaakt worden! Daarbij is de invoering van de automatische toekenning van rechten een belangrijke eis. Ook in het statuut van de samenwonende moet verandering komen. Dit statuut ontmoedigt mensen die willen gaan samenwonen om dat effectief te doen, en dat veroorzaakt niet alleen menselijke ellende maar ook materiële verkwisting op vlak van wonen en potentiële gedeelde uitgaven.
En verder moet er dringend huurwetgeving komen die de misbruiken op de privé huurmarkt aan banden legt. Als we garanderen dat mensen in armoede niet langer in onbewoonbare panden wonen, waar de warmte en energie langs alle kanten wegvliegt, bewijzen we mensen én het milieu een grote dienst.
Meer informatie over de Brusselse organisatie « Wat verborgen is zichtbaar maken », vind je op www.1710.be – Contact : Antoine Scalliet antoine.atd@gmail.com
- Par Paul Vanlerberghe (CSCE)